Παράταση προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών του Α.Π.Θ.

Παράταση προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών του Α.Π.Θ.

Αρ. Πρωτ. 2413/25.07.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


Αβέβαιο φαίνεται να είναι το μέλλον του προγράμματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2007, με συνολικό προϋπολογισμό που άγγιξε σχεδόν τα 2 εκατ. ευρώ. Παρά τη λήξη του χρηματοδότησης του προγράμματος από το 3ο ΚΠΣ, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε την παράτασή του για 8 ακόμα μήνες, μέχρι δηλαδή το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μετά το πέρας ωστόσο της παρατάσεως αυτής, αμφίβολο κρίνεται το μέλλον ενός σημαντικού θεσμού, που συνδέει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την κοινωνία και δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές και συμμετέχοντες να εφαρμόσουν στην πράξη την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση.
Από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν συμμετάσχει 5.300 φοιτητές, οι οποίοι απασχολήθηκαν σε 900 περίπου επιχειρήσεις. Οι φοιτητές έχοντας την ευκαιρία να επιλέξουν την επιχείρηση της προτίμησής τους για πρακτική άσκηση, βρέθηκαν από το πανεπιστημιακό περιβάλλον στον εργασιακό χώρο του αντικειμένου τους. Η επιτυχία του προγράμματος και η επιτακτική ανάγκη συνέχισής του, όπως εκφράζεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των φοιτητών που ξεκίνησαν μέσα από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών να εργάζονται σε επιχειρήσεις, μετά τη λήξη της περιόδου πρακτικής άσκησης προσελήφθησαν από τις επιχειρήσεις και αποτελούν πλέον μέρος του δυναμικού τους, συνεχίζοντας την εργασία τους σε υγιείς επιχειρήσεις πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν μέτρα ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του προγράμματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τέλος Σεπτεμβρίου;

- Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο πάγιας καθιέρωσης του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας σε επιχειρήσεις και εταιρείες συναφούς αντικειμένου με αυτό των σπουδών τους;

Απαντήσεις Υπουργείων